Sert Poliüretan Köpük ve Strafor (EPS) Teknik Farkı
Sert poliüretan köpük ile strafor (EPS) dekoratif profillerin yoğunluk, su emme, yüzey detayları ve teknik mekanik farklarını detaylıca inceleyin.
Hücre Yapısı, Yoğunluk ve Teknik Karşılaştırma
Sert poliüretan, kapalı hücreli yapısı sayesinde yüksek fiziksel mukavemet sunan rigid bir malzemedir. Üretim hedefi yaklaşık 160 kg/m3 olmakla birlikte, sert poliüretan ürünler 150-220 kg/m³ (üretim hedefi ~160 kg/m³) yoğunluk aralığında üretilir. Bu kapalı hücre mimarisi, malzemenin su emme oranını %1 altında tutar ve -100 °C / +80 °C arasındaki servis sıcaklıklarında yapısını korumasını sağlar.
Strafor (EPS) ise tanecikli ve gözenekli yapısı nedeniyle daha düşük yoğunluklu, ezilmeye karşı hassas ve su emme potansiyeli daha yüksek bir malzemedir. İki malzemenin niteliksel karşılaştırması aşağıda sunulmuştur:
| Teknik Parametre | Sert Poliüretan Köpük | Strafor (EPS) |
|---|---|---|
| Hücre Yapısı | Sert, kapalı hücreli homojen yapı | Tanecikli, birleştirilmiş gözenekli yapı |
| Yoğunluk Seviyesi | Yüksek (150-220 kg/m³) | Düşük / Hafif yapılı |
| Yüzey Sertliği | Yüksek darbe direnci, sert yüzey | Düşük mekanik direnç, kolay ezilebilir |
| Çözücü Dayanımı | Tiner ve solventlere dayanıklı | Solvent ve tiner karşısında erir |
| Detay Netliği | Kalıptan çıkan en ince motifler keskin | Yuvarlatılmış, yüzeysel kesitler |
Yüzey Sertliği, Detay Keskinliği ve Darbe Dayanımı
Mimari profillerde keskin hatlar ve derin kesitler mimari niteliği belirler. Polure teknik standartlarında üretilen sert poliüretan elemanlar, döküm kalıp teknolojisi sayesinde en ince kesitli motiflerde dahi yüksek detay keskinliği sunar. Yüzey sertliği yüksek olduğu için insan teması olan alt kotlarda darbelere karşı şekil bozulması yaşamaz.
EPS profiller ise sıcak tel kesim yöntemiyle şekillendirildiğinden derin dik açılı detaylar yerine daha yuvarlak hatlara sahiptir. Baskı ve darbe altında kolayca ezilebildiği için yoğun kullanım alanlarında yüzey koruması gerektirir.
Boya, Astar ve Çözücü Reaksiyonları
Sert poliüretan dekorasyon ürünleri imalat aşamasından fabrika astarlı olarak çıkar. Ürün üzerine uygulanacak son kat boyanın türüne göre ek astar kullanımı opsiyoneldir. Poliüretan, tiner ve solvent bazlı kimyasallara karşı yüksek direnç gösterdiği için sentetik veya su bazlı tüm boya türleriyle sorunsuz uyum sağlar.
Strafor (EPS) ise selülozik veya sentetik tiner içeren boyalarla temas ettiğinde erime reaksiyonu gösterir. Bu nedenle EPS yüzeylerde yalnızca su bazlı kaplamalar kullanılabilir veya malzemenin üzeri kalın bir çimento esaslı sıva katmanıyla korunmalıdır.
Dış Mekân Koşulları ve Cephe Performansı
Dış cephe uygulamalarında malzemenin termal genleşmesi ve don-çözülme döngülerine direnci kritik faktördür. Sert poliüretan, kapalı hücre yapısı sayesinde bünyesine su almadığından donma riski taşımaz. -100 °C / +80 °C çalışma sıcaklığı aralığı ile zorlu iklim şartlarına dayanım gösterir. Ancak dış mekânda poliüretan yüzeylerin UV ışınıma dayanıklı boya ile kaplanması şarttır.
Saha montajında doğru detay çözümü için yüzey temizliği yapıldıktan sonra profiller 45 derece gönye kesimle birleştirilmeli, poliüretan montaj yapıştırıcısı sürülmeli ve mekanik vida sabitlemesi mutlaka yapılmalıdır. Ek yerlerine macun çekilip 180-220 zımpara yapıldıktan sonra iki kat boya ile süreç tamamlanır.
Doğru Malzeme Seçimi ve Doğru Kullanım Alanları
Polure, projelerde her malzemenin kendi mühendislik sınırları dâhilinde kullanılmasını önerir. Malzemeleri doğru yerde değerlendirmek projenin uzun ömürlü olmasını sağlar:
- Sert Poliüretan: Yüksek detay keskinliği, darbe dayanımı, su ve nem direnci gereken iç ve dış mekan mimari profillerinde.
- Strafor (EPS): Yüksek hafiflik ve bütçe odaklı geniş yüzey yalıtım kaplamalarında.
- Alçı: İç mekânda yangın dayanımı yüksek, geleneksel döküm işlerinde.
- Polyester / CTP: Kimyasal dayanım ve kalıplı dış ortam panellerinde.
- Beton / Prekast: Yapısal yük taşıması gereken tüm strüktürel elemanlarda.
Unutulmamalıdır ki poliüretan dekoratif sütun ve söveler tamamen görsel amaçlıdır; bina yükü taşıma kapasiteleri yoktur.